Haguenau ve Çevresindeki Vatandaşlarla Buluşma
Eğitim Ataşemiz bu toplantılarda, vatandaşlarımızın Türkçe eğitim-öğretimi alanındaki sorularını cevaplamıştır. Ataşemiz sn. Prof. Dr. M. NURLU, birlikteliğimizin en önemli ögesi olan dilimize sahip çıkmanın, aramızdaki farklılıkların zenginlik olduğu bilinciyle hareket etmenin önemine değinmiştir. Milleti ırk veya soy-sopun değil kültürün meydana getirdiğini hatırlatarak Türkçe konuşan herkesin Türk olduğunun bilincinde olması gereğinden söz etmiştir. Vatandaşlarımıza evlerinde Türkçe konuşmalarını, çocuklarını Türkçe dersine göndermelerini, dilimizi unutmamak için Türkçe kitaplar okumalarını tavsiye etmiştir.Fransa'da Hukuki, Sosyal ve Eğitim Alanında Farkındalık Programı çerçevesinde, UID Haguenau Derneğince düzenlenen ve DİTİB salonlarında gerçekleşen toplantılara Strazburg Başkonsolosu Sn. Muzaffer Rami ŞAYLIMAN'nın daveti üzerine Din Hizmetleri Ataşesi sn. Ramazan DOLU, Çalışma Ataşeliğinden sn. Metin SEÇKİN ve hukukçu Av. Sn Bahar CEVİZ ile 6 Kasım 2022 16.30'da Bischwiller'de, 10 Kasım 2022 saat 20.00'de Ingwiller'de ve 12 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 15.00'te Wissembourg'da vatandaşlarımızla yapılan görüşmelere Eğitim Ataşemiz Sn. Prof. Dr. Muammer NURLU da katılmıştır.
Eğitim Ataşemiz bu toplantılarda, vatandaşlarımızın Türkçe eğitim-öğretimi alanındaki sorularını cevaplamıştır. Ataşemiz sn. Prof. Dr. M. NURLU, birlikteliğimizin en önemli ögesi olan dilimize sahip çıkmanın, aramızdaki farklılıkların zenginlik olduğu bilinciyle hareket etmenin önemine değinmiştir. Milleti ırk veya soy-sopun değil kültürün meydana getirdiğini hatırlatarak Türkçe konuşan herkesin Türk olduğunun bilincinde olması gereğinden söz etmiştir. Vatandaşlarımıza evlerinde Türkçe konuşmalarını, çocuklarını Türkçe dersine göndermelerini, dilimizi unutmamak için Türkçe kitaplar okumalarını tavsiye etmiştir.
Sn. Ataşemiz Prof. Dr. M. NURLU konuşmalarında, Avrupa Konseyi'ne üye devletlerin imzaladığı 5 Kasım 1992 tarihli "İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Kullanılması" başlıklı anlaşma ile 9 Ekim 1993'de, yine aynı konseyce kabul edilen "Avrupa Yerel ve Azınlık Dilleri Sözleşmesi"nde tanınan hakları Türklerin de kullanabileceğinin üzerinde durmuştur. Vatandaşlarımızın yaygın olarak yaşadığı bu bölgelerdeki Türk sivil toplum örgütlerinin önderliğinde, Milli Eğitim Müdürlüklerine dilekçeler vermeleri halinde, iki dili Türk yuva ve anaokullarının açılabileceğini ve hatta ortaokul ve liselerde Türkçenin yeniden seçmeli ders olmasının mümkün olduğunu da söylemiştir. Bir zamanlar Hollanda okullarında çocukların Türkçe konuşmalarının bile sorun olduğunu ama şimdi Hollanda'da iki dilli Türk yuva veya anaokullarının varlığının vatandaşların kimliklerini korunmadaki duyarlığı sâyesinde olduğunu hatırlatmıştır. Özellikle Alsace bölgesinin ayrıcalıklı durumunun bu hakların kullanılması için elverişli olduğunu belirten Prof. Dr. M. NURLU,. hem Türkçe hem de İslam dininin diğer dinler ( Katoliklik, Protestanlık, Ortodoksluk, Yahudilik) gibi ilkokul ve ortaokullarda ders olarak okutulması amacıyla Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurmanın öneminin altını çizmiştir.
Vatandaşlarla buluşma toplantılarının sonunda Türk Federasyonu'nca verilen yemekte, Wissembourg'da yaşayan Türk ve yerel yöneticilerle (belediye başkanı, milletvekili, encümen...) karşılıklı görüş alış verişinde bulunulmuştur.
@tcmeb @mebabdigm @eğitimdiplomasisi @tcbestepe @tmaarifvakfi @emrullahislerankara @gazi_universitesi @projepiktes @yeeorgtr @osmansezgin