Strazburg Eğitim Ataşeliği

Eğitimde Uzman Psikolog İşbirliği

Eğitimde Uzman  Psikolog İşbirliği

Strazburg Eğitim Ataşeliği, bölgemizdeki Türkçe derslerinin daha işlevsel olması amacıyla yeni bir etkinlik gerçekleştirdi. 26 Ocak 2024'te, bir uzman psikolog ve 43 öğretmenimiz çevrimiçi toplantıda buluşturularak Türkçe dersi alan çocukların bilişsel durumları ve bu durumu etkileyen ruh hallerini içeren konular ele alındı.

Fransa Türk Psikologlar Birliği'nden Uzman Psikolog Sn. Hatice MUTLU BIYIK'ın davetli olarak katıldığı toplantının açılışında Eğitim Ataşemiz Sn. Prof. Dr. Muammer NURLU, « Yaptığımız her işin Fransa'da yaşayan Türklere yararlı olması gerekir » dedi. Öğrencilerin aile içi, akran zorbalığı veya başka nedenlerden dolayı çeşitli sıkıntılarının olabileceğini dile getiren Ataşemiz, öğretmenlerimizin birikimlerini bu yavrularımıza sevgiyle aktarmalarının gerektiğinden söz etti. « Öğrencileri doğru şekilde yönlendirip bireysel başarılarının arttırılmasına psilogların da katkıları olacağından öğretmenlerimizle  alan uzmanı bir psikoloğu buluşturmak istedik. Bu çalışmaların velilerle işbirliği içerisinde  yürütülmesi durumunda daha da etkili olacağını umuyorum » diye sözlerini tamamladı.

Ailelerin Türk öğretmenlere güvendiğine vurgu yapan Uzman Psikolog Sn. Hatice MUTLU BIYIK  öğrencilerin başarısını etkileyen etkenlerin neler olabileceği konusunda öğretmenlerimizin görüşlerine  başvurdu.

Durum tespiti ve buna bağlı öğrenim gereksinimlerinin belirlenmeye çalışıldığı bu toplantıda, bir öğretmenimiz bazı öğrencilerin iki dilli olmaları dolayısıyla çok geç yaşlarda konuşmaya başladıklarını ve ileriki yaşlarda bu durumun onları nasıl etkileyeceğini bilmediklerini; bu nedenle bu çocukların ailelerini bilgilendirmek ve doğru şekilde yönlendirmek amacıyla ailelere yol haritası çizilmesi gerektiğini; konuyla ilgili kitapçıkların dağıtılarak velilerin bilinçlendirilebileceğini ifade etti.  Benzer durumlara tanıklık ettiklerini  belirten diğer bir öğretmenimiz ise, disleksi sorunu olan öğrencilerimize yardımcı olabilmek için psikolojik eğitime ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Bazı velilerimizin okul başarısını düşüreceği kaygısıyla çocuklarıyla iletişim kurarken ana dillerini konuşmak yerine Fransızcayı tercih ettiklerini belirten bir başka öğretmenimiz velilerini anadilinin önemi konusunda bilinçlendirmek için toplantılar düzenlediğini söyledi.

Öğretmenlerden gelen bu tepki ve istekleri dikkatle dinleyen Psikolog Sn. MUTLU BIYIK, Fransızcası yeterli olmayan öğrencilerin yanlış  tanılandığı ve yönlendirildiğini belirterek bu öğrencilerin okulları ve ögretmenleri tarafından  bilişsel sıkıntıları olduğunun düşünüldüğü; ama tespitin doğru olmadığını; sorunun sadece Fransızcayı etkin kullanamadıklarından kaynaklandığını söyledi.

Akran zorbalığı, aile içi şiddet ve bölünmüş aile yapılarının da öğrenmeyi olumsuz etkileyen unsurlardan olduğu belirtilen bir öğretmenimiz öğrencilerimize yardıma hazır olduklarını; ancak bu konuda yeterliliklerini arttırabilmek için böyle toplantıların yapılmasının yararlı  olacağını dile getirdi. Velilerin tutumlarının da öğrenci başarısını etkilediğini anlatan öğretmenimiz,  bazı velilerin toplantılara katılmadıklarını belirtti. Öğrenciden önce veli eğitimlerine ağırlık verilmesinin başarıyı arttırma konusunda etkili olacağını ileri sürdü.

Bir başka öğretmenimiz de,  Fransızcayı yeterli düzeyde bilmeyen velilerin, çocuklarının okullarında yapılan toplantılara katılım konusunda çekimser olduklarını ifade etti. Bunlara bağlı olarak, öncelikle veli eğitimlerinin ele alınması gerektiğini ve bu eğitimlerin öğrenci başarısına büyük katkıları olacağını belirtti.

Türk Psikologlar Derneği çatısı altında Strasbourg'un farklı bölgelerinde görev yapan bir çok psikolog olduğunu belirten  Sn. MUTLU BIYIK her zaman  işbirliğine açık olduklarını dile getirdi.

Daha sonraki süreçlerde ihtiyaç duyulan ve  alınması istenen eğitim başlıklarının konuşulduğu  toplantıda öğretmen, öğrenci ve velilerin eğitsel ihtiyaçlarının karşılanması ve buna bağlı olarak öğrencilerin akademik olarak başarılı, psikolojik olarak mutlu bireyler  olma yolunda  önemli adımlar atabilmeleri için yeterlik ve donanımlarının artırılmasına yönelik çalışmaların önemi vurgulandı.

 

Böyle görüşmelerin devamlı olması dilekleriyle toplantı sonlandırıldı.

 

 @tcmeb@mebabdigm @eğitimdiplomasisi @tcbestepe @tmaarifvakfi @emrullahislerankara @gazi_universitesi @projepiktes @yeeorgtr

 

31-01-202431-01-202431-01-2024

 

3 rue Toreau 67000 Strasbourg / France - (0033) 3 88 61 35 69

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.