Strazburg Eğitim Ataşeliği

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı sn. Ömer Faruk YELKENCİ Strazburg'da öğretmenlerle bir araya geldi

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı sn. Ömer Faruk YELKENCİ Strazburg'da öğretmenlerle bir araya geldi

         Avrupa Birliği Eğitim Bakanları Daimî Konferansına katılmak üzere Strazburg'a gelen Bakan Yardımcısı sn. Ömer Faruk YELKENCİ, Yüksek Öğretim Kurumu Başkan Vekili sn. Prof. Dr. Haldun GÖKTAŞ, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü sn. Tuba KORKMAZ, Daire Başkanı sn. Sedat ABDÜLHAKİMOĞULLARI'nın yanı sıra  Paris Eğitim Müşaviri sn. Prof. Dr. Suna TİMUR AĞILDERE Strazburg Eğitim Ataşeliğine bağlı çalışan öğretmenlerle 30 Eylül 2023 Cumartesi günü saat 11:30'da, DİTİB'te, Ataşeliğimizin düzenlediği toplantıda bir araya gelmişlerdir. Toplantıya Strazburg Başkonsolosu Bekir Sarp ERZİ ve Strazburg Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Muammer NURLU ev sahibi olarak katılmışlardır. 

            Eğitim Ataşemiz sn. NURLU'nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Bakan Yardımcımız, Genel Müdürümüz ve Başkonsolosumuz da birer konuşma yapmışlardır.

Bakanlık heyetini ve öğretmenleri selamlayarak konuşmasına başlayan Strazburg Eğitim Ataşesi sn. Prof. Dr. M. NURLU göreve başladığı 2022 yılından beri yaptığı çalışmaları şu şekilde dile getirmiştir:

"Başkonsolosluğumuza bağlı 10 bölgedeki 195 ilkokulda 3525 öğrenciye Türkçe dersi vermekteyiz. Şimdilik 34 öğretmenimiz var; Türkiye'den gelecek olanlarla bu sayı 43'e yükselecektir. 

Bu zamana kadar, bu bölgelerden bazılarında vatandaşlarımızla zaman zaman bir araya geldik. Strazburg Merkez, Haguenau, Bichwiller, Wissembourg, Ingwller, Fameck, Metz, Saverne, Saint Louis, Nancy.. gibi şehirlerde Türk sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşme ve toplantılarda Türklerin Fransa'da, özellikle de ayrı bir idari konuma sahip "Alsace Bölgesi"nde kullanabilecekleri haklarını vatandaşlarımıza hatırlatarak onları bilgilendirdik. Bu çerçevede; 

- Vatandaşlarımızın ilkokul 2'den 5. sınıfa kadar okuyan çocuklarını, Türkiye'den gelen öğretmenlerimizin verdiği Türkçe derslerine göndermeleri istenmiştir. 

-  Daha önce, Yaşayan Diller çerçevesinde, ortaokul ve liselerde ikinci yabancı dil olarak seçilen ve lise bitirmede isteyenin girebildiği Türkçe "bakalorya sınavı2020-2021 Eğitim Öğretim döneminde kaldırılmıştı.Vatandaşlarımızın dilekçe vermeleri halinde Türkçe derslerinin ortaokul ve liselerde tekrar okutulabileceği üzerinde durulmuş; hatta iki dilli (Fransızca-Türkçe) yuva ve anaokulları açılabileceği konusu sürekli gündemde tutulmuştur. Vatandaşlarımızın konuya ilişkin her türlü sorusu da cevaplanmıştır. 

  -  İlkokul, ortaokul ve liselerde Katoliklik, Ortodoksluk, Protestanlık ve Yahudiliğin seçmeli din dersleri olarak verildiği; vatandaşlarımızın istemesi halinde -tabii bu isteklerini ilgili makamlara dilekçe vererek demokratik haklarını kullanmak suretiyle- İslamın da seçmeli din dersleri arasında yer alabileceği konusu hemen her toplantıda dile getirilmiştir. 

-     Bu konularla ilgili Avrupa Konseyi'nce 9 Ekim 1993'te, Viyana'da imzalanan İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Kullanılması'yla ilgili kararları ve yine aynı konseyce                                                                                                                                                      

 - 5 Kasım 1992'de kabul edilen Yerel Dil ve Lehçeler Sözleşmesinden örnekler verip Avrupa Birliğinin mevcut dilleri koruma ve geliştirme hak ve sorumlulukları sözleşmesi de hatırlatılmıştır. 

Vatandaşlarımızla, gerek derneklerdeki görüşmelerimizde, gerekse gençlerle spor müsabakaları dolayısıyla bir araya geldiğimizde, onlara kendi aralarında Türkçe konuşmaları özellikle ve ısrarla hatırlatılarak kişiliğimizi ve kültürümüzü korumanın ancak Türkçe sayesinde olabileceği konusu tarihte yaşanılmış örneklerle anlatılmıştır. 

Vatandaşlarımızın eğitim konusundaki istek ve ihtiyaçları imkanlar ölçüsünde karşılanmış; Strazburg Merkezdeki bir sivil toplum kuruluşunun başvurusu üzerine Tossaint Tatilinde görevlendirdiğimiz 8 öğretmenimiz bu dernekte günde 2'şer saat 2 hafta Türkçe dersi vermiştir. 

Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız için, 7 Kasım 2022'de okuma yazma kursu başlattık. Haftada 4 saat; 2 saati pazartesi, 2 saati de cuma günleri ders vermek üzere Strazburg merkezdeki 8 öğretmenimizi görevlendirdik. Derslerimizi 8 Temmuz 2023 tarihinde tamamlayarak başarılı olanlara belgelerini verdik. 

Strazburg Maarif Vakfı Temsilciliği (Maarif-France) etkinliklerinde bir Türkçe öğretmenimizi görevlendirerek Türkçeye hizmet eden her kurumun yanında olduğumuzu gösterdik. 

Başkonsoloslukta, Fransızlarla ilk defa bir öğretmenler günü kutladık. Toplantımıza biri profesör, 11 öğretmen ve Bas-Rhin Milli Eğitim temsilcisi M. Bohy'nin de aralarında bulunduğu Fransız eğitimciler katıldı. Toplantıda 76 kişi hazır bulunmuştur. Bu günü anlamlı kılmak için Fransa'da yaşayan ve Türkçe Öykü kitabı yazan bir ortaokul öğrencisini, ileride Fransa'da oluşacak Türk Edebiyatına katkısından dolayı Takdir Belgesi ve bir kol saatiyle ödüllendirdik. Başka bir ortaokul öğrencisine ise, bağlamasıyla gerçekleştirdiği Türk müziği dinletisinden sonra çokkültürlülüğe katkısından ötürü Teşekkür Belgesi verip bir kol saati hediye ettik. Bu yolla, vatandaşlarımızın maneviyatı yüksek tutularak Türkçe ve Türk kültürünün sürekli gündemde kalması amaçlanmıştır. 

Fransa Milli Eğitim Müfettişleriyle yaptığımız görüşmeler sonunda; 

-  Öğretmenlerimiz için tüm Fransa'da geçerli Ücretsiz Müze Giriş Kartı aldık.                      

- Biliyorsunuz Türkçe dersleri sistem dışına atılmıştır; ilkokullarda dersler bittikten sonra saat 16:30'dan 18:00'e kadar veya Belediyeler zorluk çıkarmazsa Çarşamba günleri Türkçe dersleri yapılıyor. Sistem dışı olan Türkçe ders notlarının öğrenci karnelerine işlenmesini sağladık. Dolaylı da olsa sisteme giriş yaptık. Bu kazanım Türk öğrenciler açısından psikolojik bir rahatlama sağlayacaktır. 

 Erasmus veya değişik nedenlerle Türkiye'den gelen ortaokul ve lise öğrencilerimizin her türlü sorunlarıyla ilgilenerek onların kafalarında, Türk Devletinin yurt dışında bile, her alanda olduğu gibi, eğitim-öğretim alanında da vatandaşlarının yanında bulunduğu fikir ve algısının yerleşmesi için üzerimize düşeni duyarlılıkla yerine getirmeye çalıştık; sıkıntılarıyla ilgilenerek yardımcı olduk. 

6 Şubat 2023'te, ülkemizi yasa boğan depremden hemen sonra, Strazburg Başkonsolosumuzla vatandaşların düzenlediği yardım toplantılarında konuşmalar yaparak hem acılarını paylaştık hem de zor günlerde bir dile ve kimliğe sahip olmanın ne kadar önemli olduğuna tanıklık ettik. Kendileri yurt dışında ama kalpleri Türkiye'de olan; düzenlenen açık arttırmalarda, depremzedelere yardım etmek için el kadar bir tabloyu 5-6 bin avro vererek satın alan mangal yürekli insanlar gördük. Vatandaşlarımızla gece yarılarına kadar birlikte olup Türk Devletinin yanlarında olduğu hissini vermeye çalıştık. 

Çeşitli sorunlar nedeniyle Ataşeliğimizi ziyaret eden, Alsase-Lorraine Bölgesi'ndeki Üniversitelerde lisan ve lisansüstü öğrenim gören öğrencilere -Ataşemizin de Fransa'da öğrenim görmesini fırsata çevirerek- rehberlik ettik. Onların sorunlarını ilgililere ilettik; bir kısmının Galatasaray Hukuk Fakültesine naklinin sağlanmasında aracılık ettik. 

Türkiye'de okumak amacıyla Ataşeliğimize başvuran yabancı uyruklu öğrencileri bilgilendirdik. 

Tüm milli gün ve bayramlarda, öğretmenlerimiz okullarında etkinlikler yapmışlardır. Strazburg Başkonsolosluğu'nda da, Eğitim Ataşeliğimiz tarafından ayrıca anma ve kutlama törenleri yapılmıştır: 

- 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif'i Anma ile 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anmak amacıyla Strazburg'daki Türk STK'larının desteğiyle Gazi Üniversitesi'nden biri edebiyatçı, diğeri tarihçi 2 öğretim üyesi getirterek vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalıştık.

- Diğer gün ve bayramların yanı sıra yurt dışından gelen öğrenci ve eğitimcilerle yaptığımız görüşmeleri STK'larla buluşmamızı, Fransız makamlarıyla görüşmelerimizi, Erasmus değişim programıyla gelen, üniversite ve lisansüstü eğitim yapanlarla yaptığımız toplantıları sosyal medya ve web sayfamızda duyurarak vatandaşlarımızla paylaştık. 

Ataşeliğimizde ilk, orta ve lise sınıf ve diplomalarının denklikleri de yapılmaktadır. 5 Ekim 2022'den eylül 2023'e kadar 96 denklik işlemli yapılmıştır. 

2022-2023 eğitim-öğretim yılında Ataşeliğimizde özel öğretim dosyası bulunan 69 yükseköğretim öğrencisinden 23'ü bu yıl dosyasını güncellemek üzere yeni tarihli okul kayıt belgesi getirmiş ve erkek öğrencilerin askerlik tecil ve tehir işlemleri yapılmıştır. 

Anadolu Üniversitesinin Köln Batı Avrupa Bürosuna bağlı olarak geçen yıl sınav merkezi haline gelen Strasbourg'da, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen 7 sınavdan ikisi ocak ayında, 58 ve 32 öğrenci olmak üzere 90 öğrencinin katılımıyla yapılmış; biri de şubat ayında 76 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Hazirandaki sınavlar da Ataşeliğimiz tarafından yapılmıştır" diye açıklamalarda bulunan Eğitim Ataşemiz sn. Prof. Dr. Muammer NURLU, "Bizim Eğitim Ataşeliği olarak amacımız, yurt dışındaki Türklerin kimliklerini korumalarına katkıda bulunmak ve onları eğitim öğretim alanında destekleyerek her türlü kolaylığı ve hizmeti sağlamaktır. Hedefimiz, Türkçe konuşan, Türkçe konuşmak veya öğrenmek isteyen herkese ulaşmaktır" şeklinde konuşmalarını tamamlamıştır. 

Daha sonra kürsüye gelen Strazburg Başkonsolosu sn. Bekir Sarp ERZİ ise, konuşmasına öğretmenlik mesleğinin öneminden, öğretmenlerin temsil görevinden söz ederek başlamış, çabalarından ve özverilerinden dolayı öğretmenlere teşekkür ederek konuşmasını sürdürmüştür. Ayrıca öğretmenlerin görev bölgelerinde veya derslerini yürütürken karşılaştıkları sorunları çözmek amacıyla düzenlenen bu toplantının ve Bakan Yardımcısı ile doğrudan temasta bulunabilmelerinin öneminden bahsetti; öğretmenlerden bu fırsatı değerlendirerek kendilerini ifade etmelerinin önemi üzerinde durdu.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba KORKMAZ, sözlerine Fransa'da görev yapan öğretmenlerle olan temasından, Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Daire Başkanı iken katıldığı öğretmen mülakatlarından ve Fransa'nın Bakanlığımız açısından öneminden bahsederek sözlerine giriş yaptı. Öğretmenlerden görevlerini en iyi şekilde yapmalarını rica etti.  Sn. Bakanın Avrupa Eğitim Bakanları Daimi Konferansında sunumlarını gerçekleştirmek için  bulunmaları vesilesiyle, burada görev yapan öğretmenler ile bir araya gelmeleri ve temasta bulunmalarının öneminden bahsetmiş, öğretmenlerin görevlerinin öneminden,  öğretmenlerin sahada yaşadıkları sıkıntıların farkında olduklarından, eksikliklerin bilincinde olduklarından buradaki amacın, tüm velilere, öğrencilere ulaşmak olduğundan, her eve her aileye öğretmenlerin girebileceğinden ve onların sivil toplum kuruluşları ile yürüttükleri çalışmaların öneminden bahsederek sözlerini tamamladı. 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı sn. Ömer Faruk YELKENCİ ise,  sn. Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin'in öğretmenlerimize selamını, iyi dilek ve temennilerini ileterek sözlerine başladı. Öğretmenlerin gözünden konuya giriş yaparak, "Buraya öğretmen olarak gelseydim ilk olarak kendimi güvende hissetmek isterdim, ikinci olarak da burada hizmet verirken ülkem adına, yaşadığım sorunların hızlı çözülmesini isterdim" dedi. Öğretmenlerin arkalarında Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı kurumların desteğini hissetmelerinin ne kadar önemli olduğundan bahsetti. Bu sorunlar kişisel (barınma gibi) ya da mesleki sorunlar olabileceğinden; fakat bu sorunların çözüme ulaşabilmesi için Başkonsolosluğun ve Eğitim Ataşeliğinin bu sorunlardan haberdar olmalarının gerekliliğine değindi. Her bir öğretmenin, bir elçi olduğundan, öğretmenin etki alanı çerçevesinde Türkiye'yi temsil ettiğinden ve bunu sahada göstermek durumunda olduğunun farkına varmasının üzerinde durdu. 

Sn. YELKENCİ, Avrupa Birliği Eğitim Bakanları Daimî Konferansında katılmak için geldiğini hatırlattı ve Türkiye üzerine bir algı olduğundan, eğitimle ilgili konferansta ifade edilen bazı konuların duyulmak ya da anlaşılmak istenmediğinden bahsederek sözlerini şöyle sürdürdü. Öğretmenlere dönerek, "Sizler Avrupa'da yetişen öğretmenlerden birçok konuda daha iyisiniz. Kendinizin farkında olun." dedi. Ardından, Türkçenin ne kadar lezzetli bir dil olduğundan, öneminden ve etkisinden bahsetti. Fransa'da Türkçe ve Türk Kültürü derslerinin kültür kısmının kaldırıldığından söz edip, öğretmenlerden kültürü aktarmak için kafa yormalarını rica etti. Öğretmenleri, buradaki görevlerinin öneminin farkında olmaları konusunda uyardı.  Öğretmenlere, "Ortak bir motivasyonumuz olmalı. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin elçisiyiz ve bunun farkında olmalıyız. İkinci olarak da kendimizin farkında olmalıyız. Bizler çok iyi yetişmiş insanlarız ve bunun farkında olmalıyız. Öğrenciler de sizlerin öz güvenini görmeli ve onlar da öz güven kazanmalı." diyerek "Sizler, öğrencilerinize bizim medeniyet kurucusu, kültür inşa edicisi büyük insanlarımızı tanıtın. Yaşadığınız sorunları hızlı bir şekilde Ataşeliğimiz ya da Genel Müdürlüklerimiz vasıtasıyla bizlere iletin" şeklinde konuşmasını noktaladı. 

 

Daha sonra öğretmenlerimizin sorunlarını ele alınarak gündemde olan konular üzerinde öğretmenlerimizin soru ve görüşleri tartışıldı. İyi dilek ve temennilerle toplantı sona erdi.

@tcmeb @mebabdigm  @eğitimdiplomasisi @tcbestepe @tmaarifvakfi @emrullahislerankara @gazi_universitesi @projepiktes @yeeorgtr @yyegm 

 

03-10-2023      03-10-2023      03-10-2023         03-10-2023         03-10-2023        03-10-2023

3 rue Toreau 67000 Strasbourg / France - (0033) 3 88 61 35 69

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.